Co to jest lewoskrętna witamina C?

Przez ostatnie kilka lata witamina lewoskrętna robi zawrotną karierę. Mówią o niej w mediach, pojawia się w artykułach prasowych. Wszystkie te działania sprawiają, że w aptece pyta o nią coraz więcej osób. Tymczasem okazuje się, że witamina C lewoskrętna nie istnieje. To wymysł marketingowy, który ma na celu zapewnienie jej producentom wyższych dochodów. Kolejny raz powtarza się sytuacja, gdy ludzie przez swoją małą wiedzę, tracą pieniądze. Skąd wziął się fenomen tego zjawiska? Zacznijmy na początku od wyjaśnienia terminu witaminy C.

Co to jest witamina C? 

Witamina C to jedna z najbardziej popularnych witamin. Odnosi się do aktywności biologicznej np. kwasu askorbinowego. Litera L, która znajduje się w nazwie kwasu askorbinowego, oznacza konfigurację atomu węgla, który umieszczony jest w łańcuchu bocznym cząsteczki, która jest pochodną glukozy. Okazuje się, że część zwierząt potrafi samodzielnie wytwarzać kwas L-askorbinowy na własne potrzeby. Ponadto kwas D-askorbinowy nie ma aktywności biologicznej. Jakie to ma znaczenie? Nie wykazuje aktywności witaminy C, ale wykazuje działanie przeciwutleniające. Poza kwasem L- askorbinowym aktywność biologiczną posiadają także jego sole oraz niektóre postaci utlenione. Kwas L-askorbinowy pod postacią leku to właściwa forma, którą organizmy przetwarzają w naturze. Co więcej, syntetyzowanie substancji jest częściowo biologiczne i bazują na tym również mikroorganizmy. Z kolei pozyskiwanie “sztucznego” kwasu D-askorbinowego jest trudniejsze i więcej kosztuje. W związku z tym dla przemysłu farmaceutycznego jest to nieopłacalne.

Jaka jest rola witaminy C w codziennej diecie?

Witamina C zdobyła szeroki rozgłos ze względu na jej wpływ na układ odpornościowy. Wielu pacjentów zwiększa jej podaż w okresie jesienno- zimowych zachorowań. To jednak nie jedyna jej zaleta. Uczestniczy w wytwarzaniu kolagenu, czyli białek, które budują dodatkową warstwę nabłonkową, która tworzy barierę dla wirusów. Ponadto uczestniczy w wytwarzaniu limfocytów, czyli białych krwinek. Aby zwiększyć jej biodostępność, należy zadbać o jej prawidłowe przygotowanie. Najlepiej spożywać świeże warzywa i owoce, ponieważ podczas obróbki termicznej tracą one część swoich właściwości. Ze względu na to, że witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, najwięcej tracą ich podczas gotowania. Oprócz naturalnych produktów można również wybrać suplementy. W drugim przypadku warto jednak skonsultować się z lekarzem, ponieważ nadmierne spożycie witaminy prowadzi do zaburzeń funkcjonowania układu pokarmowego, np. nudności.

Co ma najwięcej naturalnej witaminy C?

Co to jest lewoskrętna witamina C?Podstawową rolą witaminy C jest zwiększenie odporności organizmu na wirusy. Pełni funkcję skutecznego przeciwutleniacza oraz kofaktora wielu enzymów, dzięki czemu uczestniczy w procesach metabolicznych. Witamina C pobudza proces gojenia się ran, a także zmniejsza stres oksydacyjny w tkankach. W związku z tym należy zadbać o jej prawidłową podaż. W jaki sposób rozpoznać jej niedobór? Po pierwsze pojawia się ogólne osłabienie. Po drugie krwawienie z dziąseł. W przypadku nasilania się objawów, warto udać się do lekarza, który zleca najczęściej dodatkowe badania. Po analizie wyników zaleca suplementację. Aby zapobiegać pojawianiu się takich objawów, można spożywać odpowiednią ilość warzyw i owoców bogatych w witaminę C. W przypadku owoców będą to: truskawki, melony, kiwi, pomarańcze, cytryny, jabłka, jagody. Natomiast wśród warzyw: natka pietruszki, kiszona kapusta, kalafior, szpinak, papryka, cebula. Warto wiedzieć, że zawartość witaminy C nie zmienia się w trakcie mrożenia produktów spożywczych.

Witamina C lewoskrętna – czy istnieje?

Lewoskrętna witamina C to jednocześnie hit i kit ostatnich lat. Właściwie nie wiadomo skąd pochodzi ta nazwa, ale badacze zajmujący się tym tematem mają pewne przypuszczenia. Być może pochodzi ona częściowo od litery “L”, która widnieje w nazwie kwasu askorbinowego. Skrót ten pochodzi z łacińskiego (laevus), co oznacza lewy. Jednak nie ma to nic wspólnego ze skrętem witaminy C. Odnosi się do konfiguracji atomów. Kwas L- askorbinowy jest prawoskrętny, dlatego że płaszczyzna światła spolaryzowanego skręca w prawo. Co jeszcze oznacza litera „L”? Jak wiemy nie odnosi się to do kierunku skrętu, ale grupy hydroksylowej kwasu askorbinowego, która znajduje się po lewej stronie. Warto jednak wiedzieć, że istnieje lewoskrętny kwas D-askorbinowy, którego płaszczyzna światła spolaryzowanego skręca w lewo. Nie wykazuje jednak żadnych właściwości witaminy C. Jest również dostępny w aptekach.

Podsumowując, lewoskrętna witamina C nie istnieje. Produkty dostępne pod tą nazwą to wyłącznie chwyt marketingowy, który ma na celu zachęcenie do kupna produktu o nieistniejących właściwościach. W rzeczywistości pod tą nazwą sprzedawana jest klasyczna witamina C, która zawsze jest prawoskrętna. Mając taką wiedzę, nie pozwolimy się oszukać n nabrać na tanie, marketingowe sztuczki, które kosztują nas stratę pieniędzy i wiarę w cudowną moc specyfiku, której tak naprawdę nie ma.