Na co zwrócić uwagę przy wybieraniu cateringu

Zmiana przyzwyczajeń żywieniowych jest trudnym zadaniem, a jeszcze trudniejszym, kupienie zdrowych, pozbawionych różnych „wspomagaczy” produktów. Później dochodzi jeszcze nauka nowych przepisów, więc tracimy sporo czasu w kuchni. Może więc dobrym rozwiązaniem jest skorzystanie z profesjonalnej pomocy? Catering dietetyczny zdobywa coraz większą popularność i mało już kogo dziwi, że niektórzy wolą skorzystać z przygotowanych, odżywczych posiłków, niż samemu trudzić się z przyrządzaniem obiadu. Jednak zanim zdecydujemy się na konkretną firmę i zestaw posiłków, powinniśmy dowiedzieć się tego, jak uniknąć niewłaściwego wyboru.

catering dla firm
catering firmowy

 

Catering dietetyczny – czego unikać?

 

Catering dietetyczny może być bardzo dobrym rozwiązaniem, jeśli nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie, a chcemy się lepiej odżywiać oraz stracić zbędne kilogramy. Jednak nie każda firma oferująca tego typu usługi jest dobra. Niestety, aby oferować dietetyczny catering lub w ogóle prowadzić działalność związaną z odchudzaniem, nie trzeba mieć specjalnych certyfikatów czy ukończonej specjalizacji z dietetyki.

Powinniśmy unikać firm, które nie współpracują z żadnym dietetykiem. Tylko profesjonalny dietetyk będzie w stanie stworzyć jadłospis odpowiedni dla danej osoby. Poszczególne posiłki w czasie dnia powinny zawierać kompletny zestaw wszystkich potrzebnych nam składników odżywczych, węglowodanów, białka, witamin, minerałów czy błonnika.

Uważać powinniśmy również na oferty cateringu dietetycznego 1000 kalorii albo i zdarzają się oferty jeszcze mniejszej ilości (przeciętna kobieta powinna zjadać dziennie 1600-1800 kalorii, a mężczyzna powyżej 2000 kalorii). Tego typu catering nam niewiele pomoże. Głównie dlatego, że jeśli nagle zmniejszymy ilość przyjmowanych pokarmów, nasz metabolizm spowolni i nie tylko nie zaczniemy chudnąć, ale i będziemy mieć bardzo mało energii. A bez energii nie będziemy w stanie np. iść na siłownie i zadbać o odpowiedni kształt sylwetki (warto pamiętać, że tylko ćwiczenia fizyczne nadadzą naszemu ciału ładny kształt).

Ważne jest, aby upewnić się, że produkty wykorzystywane do przygotowania posiłków były świeże i dobrej jakości. Jeżeli nie mamy pewności czy dana firma spełnia te kryteria, warto zamówić jeden posiłek na próbę (niektóre firmy oferują nawet pierwszy posiłek za darmo). Dzięki temu możemy również sprawdzić, czy sposób przyrządzania posiłków, przyprawy, połączenia smakowe będą nam odpowiadać. Jeśli nie mamy takiej możliwości, możemy poszukać informacji i opinii na różnych stronach internetowych.

 

Jakość cateringu – jak sprawdzić?

 

Na samym wstępie należy zaznaczyć, że wiele elementów danego posiłku jest przygotowywanych nie w ten sam dzień, w który catering do nas dojeżdża. Część dań przygotowuje się dzień wcześniej, wieczorem. Z tego względu ważne jest, aby dokładnie sprawdzić pudełka, w których dowożone jest jedzenie. Muszą być szczelne, dobrze zabezpieczone, aby posiłek nie wysechł i nie stracił świeżości.

Niestety, są pewne elementy cateringu dietetycznego, które możemy ocenić dopiero po zamówienia całego pakietu. Chodzi głównie o różnorodność posiłków. Co prawda, niektóre firmy przedstawiają podstawowy jadłospis i najczęściej wykorzystywane produkty, ale nawet w takim przypadku nie jesteśmy w stanie perfekcyjnie ocenić różnorodności cateringu. Co z tego, że firma będzie oferować różnorodne produkty, jeśli wszystkie będę przyrządzane w ten sam sposób i szybko nam spowszednieją.

 

Catering dietetyczny – cena

 

Nie da się ukryć, że dobrej jakości catering nie jest tani, zwłaszcza, jeśli musi być tak zbilansowany, aby pomóc nam stracić zbędne kilogramy. Jeśli jesteśmy pewni, ze chcemy z takiego cateringu skorzystać nie powinniśmy na nim oszczędzać. Tani catering to również dyskusyjna jakość produktów i prawdopodobnie, brak konsultacji z dietetykiem. Lepiej postawić na droższy, ale pewny. Natomiast jeśli nie jesteśmy pewni, czy rzeczywiście chcemy skorzystać z cateringu, właśnie ze względu na jego cenę, warto zastanowić się nad tym, ile wydajemy pieniędzy na jedzenie i czy catering będzie dla nas naprawdę tak dużym obciążeniem jak zakładamy.

Cena dobrej jakości cateringu dietetycznego oscyluje z granicach 50-60 zł dziennie (łączny koszt wszystkich posiłków w czasie dnia). To dość duża kwota, ale jeśli jadamy w pracowniczej stołówce, to wydajemy około 30 zł dziennie, a pozostają jeszcze pozostałe posiłki w czasie dnia. A z cateringiem nie musimy się przejmować żadnym posiłkiem, więc nie będziemy wydawać pieniędzy na inne produkty żywnościowe w sklepach.

Podsumowując. Catering dietetyczny może przynieść sporo korzyści, jeśli oczywiście jest dobrej jakości. Jeśli nie mamy czasu na spędzanie czasu w kuchni i przygotowywanie samemu posiłków, jest to bardzo dobre rozwiązanie. Jednocześnie catering może nam pomóc unormować nasz plan dnia i jeść o określonych porach, co jest ważne dla każdego, kto chce wyrobić w sobie zdrowe nawyki żywieniowe.